przystawki z mozzarellą

Smakowity, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Rzecz jasna, chodzi o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a wnikliwie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie innowacyjnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jakkolwiek równolegle nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest bardzo specyficzne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bez ustanku świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne

włoskie produkty   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w istocie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.

mozzarella

Skąd w związku z tym wziąć kreatywny, dobry ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Należy jednak liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie sporo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy stereotypowego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – w gruncie rzeczy warto dopłacić oraz nasycać się pysznym smakiem.