Pragniesz wiedzieć, w jaki sposób zrobić autentyczną włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z bardzo dobrych pizzerii w Rzymie. Jeżeli jednakże nie planujesz być w Rzymie, najbliższą idealną opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najważniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co daje pizzy jej strukturę, łączy smaki i – jeżeli przyzwoicie zrobione – może sprawić, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.
restauracja w Krakowie
Ale po pierwsze: trochę o pizzy we Włoszech …
Standardowa pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem znanym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były jednoznacznikiem. Na początku wykorzystywano zasadę – im prostsza pizza, tym poprawniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub bazylii, do tego trochę czosnku, soli i oliwy z oliwek.
Bezsprzecznie, włoskie jedzenie jest wybitnie regionalne, również jeżeli chodzi o pizze. Jedna norma jednak jest wszędzie taka sama: każda autentyczna włoska pizzeria powinna być zawsze preparowana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet legalnie nazywać się pizzerią!
Czym charakteryzuje się włoska pizza?
Tak samo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest najlepsza i najbardziej autentyczna – gdy jest świeża, zawiera lokalne składniki.
Co jest potrzebne oprócz pieca, żeby zrobić włoską pizzę?
• 600 ml ciepłej wody,
• 1 kg mąki,
• 2,5 – 3 łyżki (25 gramów) świeżych drożdży lub 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
• 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
• 1,5 łyżeczki soli,
• 2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.
Później pora na ukochane dodatki, choć można trzymać się też wyżej wymienionej klasyki. Najlepiej także gotową pizzę dostarczyć typowo po włosku – czyli ozdobić kilkoma liśćmi bazylii oraz absolutnie nie dawać do tego jakiegokolwiek sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, wysokiej jakości.